top of page
Foto del escritorCarmen Biel

Harpia, Balaguer Medieval. 3 I 4 DE JUNY A LLEIDA

Actualizado: 31 may 2023

Nova edició d'Harpia, Balaguer Medieval, la festa medieval on s'hi podran trobar parades de productes artesans, espectacles al carrer, actuacions musicals, mostra d'oficis antics, el mercat medieval o el campament històric amb escenificacions de la vida a l'Edat Mitjana.

Com cada any ens reunirem diversos grups de recreació medieval al marge esquerre del riu Segre, on podreu trobar el campament medieval, i on farem multitud d'activitats, no només les que ha anunciat l'ajuntament, estigueu al cas de les nostres xarxes socials.

Balaguer retorna al seu passat medieval a través de la Fira de l'Harpia, Balaguer Medieval.

Entre altres activitats, estrenem el taller de dansa amb música del folklore escandinau i germànic, a càrrec de la ballarina Júlia Cruzán, i el seu company Pol Sánchez, el taller està dirigit a tothom que tingui més de deu anys, primerament faran una demostració ells, i després d'una petita explicació al públic, tothom que ho vulgui, podrà dansar com ells. A més a més, torna la cerimònia d'iniciació templera, a càrrec del nostre grup Arx Corpus, i a la tarda podreu trobar la formació de batalla, perquè els més petits puguin aprendre de primera mà com es feien servir els escuts, enfront un atac de l'enemic.


Harpia, Balaguer Medieval


Una mica d'història per obrir boca


Segons IbnAbūAhmad, la importància de Balaguer va començar en temps dels BanūQasī, quan LopeIbnAhmad, senyor de Lleida i que havia construït la Suda en 862,1 construir la fortalesa en 877. Un altre escrit àrab de la mesquita de Tunísia nomena la població amb motiu de la batalla d'Albesa, ocorreguda l'any 1003, segons el text, a prop de Balagué.


Un text d'al-Udrī explica que Muhammad IbnLope, que el 897 va ferir mortalment Guifré el Pilós en un atac a Barcelona, va assetjar els castells de Monzón, Balagay (Balaguer) i Barbastro. En 927 els pobladors es van aixecar contra Llop, però la ciutat es mantindria en mans dels BanūHūd de Lleida.


La ciutat va resistir els intents de conquesta d'Arnau Mir de Tost, però fou finalment conquerida per Girald II de Cabrera, per ordre d'Armengol V d'Urgell. La ciutat va romandre sota domini cristià entre 1100 i 1101, i va passar definitivament a mans d'Urgell el 1105, en un atac dut a terme per Ramon Berenguer III de Barcelona i Pere Ansúrez, que s'havia fet càrrec del comtat d'Urgell fins a la majoria d'edat d'Armengol VI. Per la conquesta la ciutat passava a mans del comte d'Urgell, que hi va establir la seva residència, però oferint vassallatge al de Barcelona i al rei Alfons I d'Aragó. El vescomte d'Àger va rebre, de part del comte d'Urgell, una quarta part de la ciutat i un dret a l'antiga Suda, ara Castell Formós i que fou la residència dels comtes d'Urgell. El 7 de juny del 1111 la ciutat i les terres de Balaguer van passar a la diòcesi d'Urgell.


Els successius atacs musulmans de Lleida a la població van provocar que s'animés la repoblació de la zona. El 13 d'abril del 1106, Girald II de Cabrera va infeudar els seus drets sobre la Suda i la quarta part de la ciutat que posseïa Arnau Berenguer d'Anglesola. El 1113 es van concedir altres drets al bisbe d'Urgell i al cavaller Bernard Eixard per promocionar la repoblació.


Tot i això, les primeres repoblacions importants es van produir els anys 1118 i 1174. Posteriorment, es van ampliar els drets dels habitants de Balaguer, quedant exempts de passar per les ordalies de les proves caldàries i del ferro candent, quedaven lliures dels mals usos senyorials i s'establia un mercat els dissabtes i la fira de sant Bartomeu.


Durant el conflicte entre la noblesa i el rei Jaume I, la ciutat va ser una rellevant plaça dels rebels, fins a ser assetjada i presa l'any 1280, tal com s'explica a la Crònica de Bernat Desclot. Armengol X d'Urgell es va fer llavors vassall del rei per tractar de retenir el comtat, encara que finalment, les seves terres van acabar sent heretades per Alfons IV. Les terres van passar de nou a les mans dels comtes d'Urgell, fins que finalment el comtat va passar definitivament a la monarquia en mans de Ferran d'Antequera el 1413. El rei Ferran I va deixar la ciutat en testament al rei Joan II, qui en va prendre possessió el 1418. Durant la Guerra dels Remences el rei Joan II va establir la seva base d'operacions a Balaguer el 1462 fins a la caiguda de Lleida el 1464. Després de la mort d'aquest, la ciutat va passar al seu fill i hereu Ferran II per quedar-se definitivament incorporada a la corona.

Els nostres horaris: Sempre segons la climatologia i el públic assistent


Dissabte i diumenge

  1. 10:00 obertura del campament medieval

  2. 11:00 vestir la dama i el cavaller

  3. 11:30 cerimònia d'iniciació templera

  4. 12:00 lluita de cavallers

  5. 13:00 xerrada sobre cuina medieval

  6. 17:00 xerrada com s'elaboraven els vins, licors i d'altres begudes

  7. 17:30 formació de batalla, explicació interactiva de com es lluitava en aquella època

I sobretot vingueu a passar-ho bé, i a participar en totes les activitats que organitza l'Ajuntament de Balaguer, al voltant de tota la fira de l'Arpia, és una oportunitat de conèixer des del safareig a la Reguereta, amb l'Associació Dona Rural, fins a l'arxiu Històric Comarcal, amb motiu de la celebració dels quaranta anys, coneixeran les instal·lacions i els documents més emblemàtics del passat medieval de la ciutat, i taller d'un antic ofici de ceràmica al mig del Mercadal.

93 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page